Select Page

Hemmelig venn

13/11 – 10/1

Åpningstider:

onsdag-søndag 12.00-18.00

Vernisssage:

13/11

“The more you ignore me, the closer I get”
– Morrissey

På barneskolen ble kunstneren Victoria Durnak og hennes klassekamerater oppfordret til å forfølge hverandre under leken «hemmelig venn». De trakk en lapp med navnet til en tilfeldig medelev som de skulle være ekstra snille mot i en gitt periode. Avslutningsvis gjettet elevene i plenum hvem som hadde vært deres hemmelige venner.

Seksten år senere oppdager Durnak at hun befinner seg i en lignende situasjon, denne gangen utenfor skolens pedagogiske regi: Hun vil bli venn med en amerikansk blogger hun har fulgt i mange år. Durnak besøker bloggerens stamsteder og forfølger henne rundt i New York, men hvordan skal de komme i kontakt?

Utstillingen «Hemmelig venn» handler om kalkulert intimitet og forestilt fellesskap. Gjennom video, foto og installasjon undersøker Durnak hva som skjer når en hemmelig venn ikke lenger ønsker å være hemmelig. Hvor starter og slutter et vennskap når nære relasjoner ikke lenger betinges av fysisk samvær? Vennskap er en flytende størrelse i dag, så hvorfor skjelne mellom kikker, følger, beundrer, fan og venn?

Victoria Durnak (f. 1989) er kunstner og forfatter, med en mastergrad i billedkunst fra Sandberg Institute, Amsterdam og Kunstakademiet i Oslo. Durnak har gitt ut to diktsamlinger og to romaner på Flamme Forlag, deriblant Torget, som utkom våren 2015. Romanen handler om en arbeidsløs gartner som tilbyr seg å hente ting folk gir bort på finn.no og levere dem til de nye eierne. Siste utstillinger inkluderer Mørkedans (2015) på UKS og 2000 Hours of Sunshine (2015) på Live Art Strømstad.

Hordaland Kunstsenter

Klosteret 17

kunstsenter.no