Select Page

image

 

21/11/2016 – 00/00/2020

Åpningstider:

Man–søn kl. 00:00–00:00

 

Vernissage:

21/11 kl. 17:00 – 18:00

 

Skulpturen “Bergen” ved Nygårdsparken lyssettes mandag 21. november kl. 1700.

“Bergen” (1989) av Per Kirkeby

I forbindelse med utviklingen av en skulpturløype rundt Store Lungegårdsvann, er det bestemt at det skal settes lys på teglsteinsskulpturen «Bergen» av Per Kirkeby. Belysningen som også omfatter to trær ved kunstverket åpnes av byråd for klima, kultur og næring Julie Andersland mandag 21. november kl. 17.00. Musikalske innslag ved Bergen privatgymnas.

Kunstverket ble oppført i 1989 og er plassert mellom Nygårdsparken og Høyteknologisenteret ved Florida. Det er murt i rød teglstein og er som et hus uten tak, med to innganger. Per Kirkeby (1938) som er en av Danmarks fremste kunstnere, hadde de norske stavkirkene som idèbakgrunn. Gjennom de trange åpningene kommer man inn i skulpturens aller helligste rom, hvor alt utvider seg mot himmelen. Da kunstverket har et usjenert og lukket rom tilgjengelig for alle, har det gjennom mange år vært et stort problem med at det samler seg boss og sprøyter inni. Utenpå har det ofte vært tagging. Det er å håpe at lys både utenpå og inni «Bergen» og området rundt kan redusere uheldig trafikk. Dessuten er det mørkt i Bergen halve året, og med lys vil strukturer og linjer i kunstverket bli bedre fremhevet og gi publikum en ny opplevelse. Lys på trær rundt markerer omgivelsene og skaper en fin ramme for skulpturen.

Lysdesigner Hege Mogård Hanssen fra Rambøll, elektrisk oppkobling Petterson og Gjellesvik. Trond Mohn finansierer belysningen. Skulpturløype ved Store Lungegårdsvann er en del av Bergen kommune Seksjon for kunst og kultur sin satsning på Kunst i offentlige rom ved Fondet

Bergen by Per Kirkeby (Copenhagen) is the oldest artwork in the Sculpture park plan for Store Lungegårdsvann and with installing lighting at evening and nights the Sculpture park planning group intend to open up the spatial artwork for all habitats and visitors in Bergen – to walk inside the intimate room made and view the sky as the ceiling.

Mellom Florida bybanestopp og Nygårdsparken, startpunkt på Skulpturløype ved Store Lungegårdsvann

https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/seksjon-for-kunst-og-kultur/9484/article-141151