Select Page

vantaa-158644-1024x576

18/12 2015 – 17/01 2016

Åpningstider:

ons-søn 12.00-18.00

Vernissage:

18/12 kl. 19:00

Hordaland kunstsenter er glade for å presentere “Vantaa” av Erkka Nissinen (1975, Finland). Nissinens verker har blitt vist bredt internasjonalt, men utstillingen i Archipelago er hans første i Norge.

Nissinens videoer er karakterisert av absurditet, humor og tilsiktet klumsethet. I verket Vantaa finner vi en dverg med skjegg, navngitt etter den ungarske komponisten Arnold Schönberg (spilt av Nissinen), som beveger seg gjennom en ikke direkte vakkert framstilt, digital landsby, med fargesterke hus, der peniser kan forveksles med xylofoner og blomster kan snakke – det hele på leting etter sin stjålne yoghurt. Tyven, en bannende versjon av komponist Karlheinz Stockhausen, får et raserianfall og kollapser mens han heller i seg den tykke yoghurten. De syngende blomstene og de fargestiftfargede husene minner om kulissene til et barnetv-program, men det obskøne preget gjør at det hele nærmer seg noe à la Paul McCarthy møter Teletubbies. Ved å fremstille Schönberg og Stockhausen i Vantaa, skaper Nissinen en særegen kulturell kontekst gjennom å hente sin inspirasjon fra den radikale originaliteten hos begge disse skikkelsene.

Utstillingen blir til i samarbeid med Ellen de Bruijne Projects Amsterdam.

Archipelago er et lite, fleksibelt visningsrom for å vise enkeltverk og installasjoner i et fokusert, men åpent miljø. Siden rommet ligger i førsteetasje på Hordaland kunstsenter, like ved siden av et større, mer formelt utstillingsrom, åpner Archipelago opp for å undersøke de skiftende egenskapene ved et kunstverk med begrensningene av et lite, fysisk rom, i en tidsalder med virtuelle rom.

Programmet til Archipelago planlegges kort tid i forveien for hvert nye prosjekt, med den hensikt å gjeninnsette kuratorisk smidighet og nåtidig engasjement i institusjonen. Disse utstillingene vil følge en annen tidsplan enn Hordaland kunstsenters hovedprogram for utstillinger, og er tenkt som en gruppe av «tenkeøyer» som oppstår i tiden. Hordaland kunstsenter vil ha jevnlige samtaler og andre arrangementer rundt disse manifestasjonene.

 

Hordaland Kunstsenter

Klosteret 17

kunstsenter.no